Galloway - czy warto hodować?
Liczebność bydła tej rasy w naszym kraju jest niewielka. Obok znanych ras takich jak limousine, charolaise, hereford czy simental bez wątpienia można o nich powiedzieć wiele dobrego. Zdecydowanie z łatwością przystosowują je do pastwiskowego utrzymania ekstensywnego co dla niektórych jest mocno potrzebnym rozwiązaniem.
Najbardziej charakterystyczną cechą tej rasy jest brak rogów, poza tym jest to bydło spokojne o łagodnym temperamencie. Rasa pochodzi ze Szkocji gdzie panują surowe warunki klimatyczne dzięki czemu osobniki stały się bardzo odporne i mało wymagające. Galloway pieszczotliwie zwane są włochatymi kosiarkami. Ich wyglądu tłumaczyc nie trzeba, a dodatkow potrafią zjeść dosłownie wszystko co rośnie na pastwiskach łącznie z pokrzywami. Bez przeszkód utrzymywane mogą byc na tych użytkach zielonych gdzie bydło lub np. konie selektywnie zjadają rośliny łąkowe.
Jednak, pomimo ich niewybrednych nawyków żywieniowych, mięso od nich uzyskiwane porównuje się do mięsa rasy hereford. Cechuje się ono marmurkowatością oraz małą ilością cholesterolu, jest soczyste, delikatne, bogate w korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, czym przewyższa wieprzowinę i najważniejsze - jest niezwykle smaczne.
Galloway to rasa wcześnie dojrzewająca. Dorosłe krowy mają średnio 125 cm w kłębie i masę ciała 500–600 kg. Buhaje dorastają do 130 cm i ważą 700–800 kg. Średnie dobowe przyrosty wynoszą około 1000 g, a średnia wydajność rzeźna 55–57%.
Krowy Galloway uznaje się za doskonałe i bardzo opiekuńcze mamki. Porody są raz w roku i przebiegają bezproblemowo. Osobniki charakteryzują się wysokim stopniem rozrodczości. Cielęta są małe i lekkie o wadze poniżej 30 kg. Ważne aby przy matkach pozostawały do 9. miesiąca życia. Ich niewielki przyrost dzienny (500-1000kg) wiąże się z przystosowaniem rasy do niedostatków pożywienia.
Umaszczenie tych zwierząt ciężko jest konkretnie określić. Najczęsciej spotykane jest bydło czarne, ale bywa również czerwonobrązowe czy beżowe. Bydło tej rasy o umaszczeniu białym z ciemną pigmentacją śluzawicy, strzyków oraz okolic oczu i uszu to niezwykła rzadkość.
WZORZEC RASY GALLOWAY
Rasa ta odznacza się średnim kalibrem, o zwartej budowie ciała i bardzo dobrym umięśnieniem, typowym dla bydła mięsnego. Jest to rasa bezrożna, o gęstej i średniej długości okrywie włosowej oraz szczelnej i obfitej w sezonie zimowym warstwie puchowej. Głowa mała, średniej długości, szerokie czoło i wyrazista śluzawica o pigmencie w zależności od umaszczenia: czarna, brunatna lub płowa; oko małe, dobrze osłonięte rzęsami. Szyja krótka i dobrze umięśniona. Tułów zwarty z prostym, szerokim grzbietem i głęboką klatką piersiową. Linia brzucha równoległa do grzbietu, mostek wyraźnie zaznaczony i lekko wysunięty do przodu. Mięśnie dobrze rozłożone, przechodzące w dół do stawu skokowego. Kończyny mocne, proporcjonalne do kłody. Racice dobrze związane, o twardym, mocnym rogu.
aranżacja łazienek, jak urządzić łazienkę,łazienki, meble łazienkowe urządzanie łazienek,wystrój łazienek, projekt łazienki, prysznic, wanna, kancelaria podatkowa, podatki, kadry i płace, księgowość dla firm, książka przychodów i rozchodów, zakładanie firmy, księgi handlowe, księgi rachunkowe, pełna księgowość, rozliczenia z ZUS i US, ryczałt, środki trwałe i wyposażenie sporządzanie wniosku RP-7, bydło szkockie galloway, rasy pierwotne bydła, gospodarstwo ekologiczne, jaja wiejskie, warzywa i owoce ekologiczne, gospodarstwo rolne, chów bydła galloway, cielęta, jaja perlicze,